Resumé publicerade i förra veckan en lista på marknadschefernas främsta utmaningar för det kommande året. På listan hittar vi bland annat utmaningar som ”att våga ha en stark brand marketing-strategi", ”att få hela firman att leverera på varumärket

”, samt  ”skapa en dynamisk marknadsplan". Silvers chefsstrateg Ulf Berlin ger sin syn på saken och ger 3 tips inför 2019.

Den digitala transformationen påverkar allt och vänder upp och ned på gamla branschsanningar. Kanallandskapet är i förändring, kunderna handlar på nya sätt och kundlojalitet är ett minne blott. Det ställer nya och högre krav på oss som arbetar med varumärken. Här är 3 tips på vägen för att skapa ett starkare varumärke i en transformativ värld.

1. Låt mod bli en del av din brand marketing-strategi

Varumärken som tar ställning och står upp för vad de tror på vinner de syftesdrivna konsumenternas hjärtan. Och dessa blir allt fler. Edelman uppger att denna grupp av konsumenter som köper, undviker, byter eller bojkottar ett varumärke beroende på dess ställningstagande i sociala eller politiska frågor nu uppgår till 64% av världens konsumenter.

Ett exempel som hela världen har hyllat för sitt mod är Nike och deras uppmärksammande kampanj tillsammans med Colin Kaepernick. Nike, som är ett av världens starkaste varumärken, slöt år 2018 upp bakom en amerikansk fotbollsspelare som protesterat mot polisens övervåld mot den afroamerikanska befolkningen. Ett samarbete som lett till att Nikes aktie nått all-time high och att deras online-försäljning skjutit i höjden.

Så mod driver både försäljning och lojalitet. Men för att du ska upplevas som modig krävs det att du riskerar något. För vad är egentligen mod – om det inte finns något att förlora? Att ta ställning med självklarheter som alla skriver under på driver inte lojalitet. Mod gör det.

2. Kliv ned på golvet

Många varumärkes- och marknadschefer säger i Resumés undersökning att det är svårt att få hela organisationen att tänka och leverera på varumärket. Att predika varumärkets förträfflighet är inte en framkomlig väg i en transformativ värld heller. Som varumärkesägare är det bästa att helt enkelt kliva ned på golvet och jobba med kollegorna på de andra avdelningarna för att gemensamt omsätta varumärket i praktiken. Initiera och driv samarbeten över avdelningarna för att tillsammans med kollegorna bevisföra varumärket med produkter, tjänsteutveckling och äkta engagemang. De kommer snart märka att bygga varumärke är det roligaste som finns!

3. Teama upp med byrån

Var hamnar byråsamarbetet bland alla squads och tribes i den agila organisationen? Ska du jobba agilt med din byrå så är mitt tips att sluta ge briefer och gå och vänta på en presentation. Jobba istället tillsammans med din byrå. Hitta en riktigt bra, långsiktig samarbetspartner med rätt expertis som trivs med att jobba nära dig, er in-house byrå och era andra byråer.  Det kräver lite mer av dig, men skapar riktig agilitet med den dynamik som krävs för att nå resultat.

Vill du läsa fler artiklar som denna? Prenumerera då på vårt nyhetsbrev!


 

Genom att anmäla dig till Silvers nyhetsbrev godkänner du Silvers villkor för användande av personuppgifter. Läs mer om vår GDPR-policy här.